Offerfeest: Limburgse moslims bidden buiten

Veel moskeeën wijken komende vrijdag uit naar buiten voor het offerfeest-gebed. Dat blijkt uit een belronde langs Limburgse islamitische gebedshuizen. In veel moskeeën is niet voldoende ruimte voor de moskeegangers vanwege de anderhalvemeterregel.

Door de reisbeperkingen naar Turkije en Marokko, waar code oranje geldt, blijven dit jaar veel moslims in Nederland. De moskeeën verwachten dan ook meer bezoekers tijdens het offerfeest.

Voetbalveld
In Venlo, Tegelen en Venray organiseren de Turkse en Marokkaanse moskee vrijdagmorgen een dienst buiten op verschillende locaties. In Venray bidden de moslims bij de velden van SV Venray. Daar worden ongeveer 300 Turkse en Marokkaanse moslims verwacht. Zij moeten bij het bidden op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Volgens Samad Houbban van Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) is er veel begrip om het gebed naar buiten te verplaatsen.

Veel meer bewust van gevaren
In Sittard verwacht Bouchaib Saadane van de El Mohsinine-moskee, niet te hoeven uitwijken naar buiten. In de moskee worden alle ruimtes waar gebeden kan worden gebruikt. Als dat niet toereikend is, is er buiten op het plein ook nog ruimte. In Sittard worden tussen de 150 en 180 moskeegangers verwacht. Volgens Saadane is de moslimgemeenschap veel meer bewust van hoe ernstig corona kan zijn. “Ze zien hoe de corona toeslaat in het moederland, hoe ziek je er van kunt worden”, zegt Saadane. “Ze houden zich strikt aan de regels.”

Het offerfeest is een van de belangrijkste islamitische feesten van het jaar en vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus. Normaal gesproken komen dan veel families en vrienden bij elkaar. Dit jaar zullen veel gezinnen het feest kleinschaliger vieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.